Logo

  • Gepubliceerd in Blog
  • Afdrukken

Een aantal weken geleden kwam Arend bij ons aan. Een schuchtere, onzekere man met lange haren, een baard en onverzorgd. Gebruiker van harddrugs. Hij is ontwijkend in contact. Het meest opvallende was nog wel zijn onvermogen om een, voor ons logisch, gesprek te voeren, hij is te verward. Van de straat naar het platteland.

De eerste weken zien we de dat hij de structuur op Het Passion niet aan kan. Hij trekt zijn eigen plan. Verschijnt niet bij het ontbijt of koffie momenten en brengt veel tijd op zijn bed door. Ondanks dat de afspraken anders zijn werd zijn gedrag door de groep gasten wel geaccepteerd.

Opvallend bij Arend is dat hij regelmatig moet lachen wanneer er uit de Bijbel wordt gelezen en wordt gebeden. Wanneer een medewerker hem daarnaar vraagt vertelt hij dat hij in zijn pubertijd contact heeft gehad met de geestenwereld. En juist bij het Bijbellezen heeft hij daar last van. Als ontlading daarvan lacht en grinnikt hij. Hij verteld: "als ik dat niet zou doen dan ...".

Deze medewerker ontdekt op welke manier er wel contact mogelijk is. Heel bewust bouwt hij het contact met Arend op. In een gesprek kan het kort gaan over werkelijke levensvragen. Het contact met zijn moeder of welke plannen hij voor zichzelf heeft. Daarna moet de spanning er af door te praten over de brommer van vroeger of de meeuwen die overvliegen.

Inmiddels heeft Arend zijn haren laten scheren en zijn baard is er af. We kunnen hem zien en aankijken en het contact veranderd. Arend blijkt graag te schaken en te dammen. De medewerker speelt tijdens de koffiemomenten een potje met hem. En ook het contact met de andere gasten veranderd. Er zijn korte gesprekken en Arend vindt zijn draai in de werkplaats. Het contact wordt wederkerig! Arend heeft een leuk gevoel voor humor. Wat een vooruitgang!

De medewerker vertelt dat deze veranderingen bij gasten veel voldoening geeft bij de medewerkers. Geduld en liefde zijn hierbij de sleutels. Wat een voorrecht om hierin een bijdrage te mogen hebben.

©2016 Het Passion - design: bestOnline.nl - alle rechten voorbehouden