Logo

  • Gepubliceerd in Blog
  • Afdrukken

Een midweek weg van je gezin.

Tja hoe doe je dat? Ik werd door een andere jonge vrouw gevraagd om mee te gaan naar Het Passion te Hummelo. Mijn reactie was meteen: "Ja dat lijkt mij geweldig". Na overleg bleek mijn man de kinderen op te kunnen vangen als ze uit school kwamen en hij was er ook om ze naar school te brengen. Hij was bereid zijn tijd en werk aan te passen om mij een week te kunnen laten gaan.

Wat een geweldige ervaring was het. Even weg van thuis om voor andere mannen te zorgen die het minder hebben getroffen. Gewoon het er zijn, een luisterend oor, spelletje doen, stukje wandelen en elke avond te koken, geven deze mannen het gevoel dat ze iets waard zijn. Iets waar ze zelf vaak sterk aan twijfelen. Het leven op straat is hard en het recht van de sterkste geldt daar. Even uit je eigen georganiseerde leven stappen om er te kunnen zijn voor anderen.

Dit was ook voor het thuisfront een rijke ervaring. Ze moeten het even rooien zonder jouw zorgen. Dan is de waardering enorm als je beseft wat je eigenlijk allemaal hebt. Ook dat is een opdracht die God ons geeft om er te zijn voor je naaste. Dit mag natuurlijk niet ten koste gaan van je gezin.

Het was een ongedwongen sfeer. Een vaste structuur van etenstijden en koffiemomenten. Tussendoor is er even tijd voor jezelf of om iets te ondernemen met een van de gasten. Ook voor ons als vrijwilligsters was het een bijzondere week. 's Avonds na 22.00 uur gingen wij naar ons eigen gedeelte en brachten samen nog wat uurtjes door. We hadden fijne gesprekken en we hebben elkaar veel beter leren kennen.

Ook als je man geen vrij kan krijgen of is oppas regelen lastig? Ik zou zeggen: "probeer het toch". Je ontvangt er zoveel voor terug. En de gasten waarderen het enorm als je er gewoon voor hen wilt zijn.

Een vrijwilligster, getrouwd en drie kleinere kinderen. 

 

Midweekje het Passion, in Hummelo.....

Ok.... dan is het maandag ochtend 8:45, mijn tas gepakt, tassen van de kinderen gepakt, kinderen op school, klaar om te vertrekken. Het had wat voeten in aarde. Hoe doe je dat, als moeder van een jong gezin zomaar een weekje er tussen uit? Maar dan is het eindelijk zover, wat hadden we een zin om te gaan.

Ik werd gevraag om een midweekje mee te gaan, ik was direct erg enthousiast. Maar ja, de kinderen, waar kunnen die heen, wat vindend zij ervan, wat komt er op de schouders van de partner terecht? Aangezien zijn werk zich er niet toe leent om thuis te blijven, moesten de kinderen dus uit logeren. Na wat geregel en wat over en weer getelefoneer, was het na één week geregeld, de kinderen waren onder dak.

En wat was het mooi, een enorm bijzondere ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Fijn om je tijd en aandacht aan mensen te geven die dat zo hard nodig hebben. Wat hebben we een plezier gehad, en genoten van de kleinste dingen. Er gewoon voor ze zijn, een luisterend oor bieden was vaak al genoeg. 

Ook hebben we heerlijk gekookt met elkaar, gewandeld, gefietst, gevoetbald, getennist, we hebben zelfs nog een leuk uitje naar de bowling baan met de mannen/jongens gehad. En natuurlijk niet te vergeten de gezelligheid die je met elkaar als vrijwilliger hebt.

Ook tussen de bedrijven door kan je even lekker tijd voor je zelf nemen, neem een lekker boek mee, of je hippe haak/breiwerkje. Een telefoontje naar het thuisfront. Na tienen avonds is het tijd om heerlijk ontspannen met elkaar bij te kletsen, elkaar beter te leren kennen.

Al met al, een bijzonder geweldige week. Het doet je dankbaar zijn met dat wat je van God hebt gekregen.

Een jonge moeder uit Heemse.

 

"Jullie luisteren naar ons", twee weken Hardenberg op Het Passion

In week 6 en 7 zijn 9 vrouwen uit de Kandelaarkerk op werkvakantie geweest in 'Het Passion' in Hummelo, Time-outvoorziening voor dak- en thuislozen. Wij waren er met z'n vijven in week 6.

Als we de lange 'eigen weg' oprijden zie ik een boerderij en daarnaast een schuur met oranje dakpannen. Het rechtse gebouw is ons domein, links naast de boerderij zijn de kamers voor de 15 mannen. In het midden staat het woonhuis van de beheerders en hun gezin, daarachter is 'de Deel'. Dit is de plek waar wij elkaar ontmoeten, koken, eten, koffie drinken, spelletjes doen. Ook gaan we wandelen en, als het nodig is, naar de dokter.


"Jullie luisteren naar ons" is een uitspraak die ik niet zal vergeten. Deze mannen, ze worden hier gezien en gehoord. Dat is wat elk mens nodig heeft.


Wilt u ook deze sfeer proeven. Kijk dan naar de EO 'Geloven op 2' hier wordt iets laten zien van het leven in 'Het Passion'. Vanaf dinsdag 4 maart, om 17.05 uur op Nederland 2.

Petra, Aly, Ada, Ria, Ankie

©2016 Het Passion - design: bestOnline.nl - alle rechten voorbehouden