Veel van jullie hebben het al gezien, er heeft een verschuiving plaatsgevonden op Het Passion. Een verschuiving van de moestuin en de bloementuin. De tuinmannen hadden een grote wens: een nieuwe plek voor de moestuin. Zodat de moestuin meer zonlicht kreeg en afgesloten kon worden voor konijnen. In het voorliggende seizoen hadden we maar al te vaak gemerkt dat jonge plantjes werden opgegeten door de konijnen.

Het mooie was dat rond die tijd een buurman uit Rotterdam contact met ons zocht. Hij heeft met oud-studievrienden een stichting, stichting Van Tromp. Dit fonds stelt ieder jaar geld beschikbaar voor een goed doel. Hij vroeg ons of wij een goede bestemming hadden voor hun donatie. Hiermee werd de wens van de tuinmannen mogelijk gemaakt.

Samen met hen is er een plan gemaakt, een begroting en nagedacht over hoe we in de toekomst willen omgaan met de groentetuin. Er is veel werk verzet en er zijn veel vrijwilligers op het terrein geweest om het plan te realiseren. Groot materieel was er soms nodig om het gras te verwijderen en de grond klaar te maken voor gebruik. Albert en Albert hebben met veel geduld, rekenwerk en precisie de tuin uitgemeten, palen gezet en tegels in de grond geplaatst. Om zoals Levi het noemt: “de konijnen hun neus te laten stoten”. Zij zijn heel wat extra dagen hier geweest om al het werk gedaan te krijgen.

Moestuin

Ook de gasten hebben geholpen. Met tegels gesjouwd, palen geverfd, het hekwerk geplaatst enz. en zo hebben we met elkaar een nieuwe moestuin gecreëerd. Tijdens dit hele proces hebben we Bert (opnieuw) mogen verwelkomen op Het Passion. Hij heeft aangeboden om ons te helpen bij al het werk in de moestuin. In de afgelopen tijd heeft hij, naast de hulp aan de moestuin, in de kas veel zaadjes opgekweekt en met zorg water gegeven zodat er plantjes in de moestuin kunnen worden gepoot. Er is door hem een kruidentuin aangelegd die wij kunnen gebruiken voor de maaltijden.

 

Deze verschuiving had wel gevolgen voor bloemen (pluk) tuin. Voor Frans en Alie geen schok maar juist een gelegenheid om nieuwe plannen in het leven te roepen. Zo heeft Frans met ons meegedacht om een wandelpad te creëren door de oude moestuin. Om zo iedereen op het terrein de gelegenheid te geven een wandeling te kunnen maken door een veelheid van bloemen en al het moois wat dit terrein ons biedt. Om dit te realiseren hebben de gasten de tuin omgespit en onkruid vrij gemaakt. Daarna moest er hard gewerkt worden. Met een aantal vrijwilligers en onder professionele begeleiding van Frans hebben we in de stromende regen gras gezaaid, bloemenzaad gestrooid, plantjes gepoot en de oude dahlia’s een nieuwe plek gegeven. 

Bloementuin

Alie en Frans hebben samen veel nieuwe planten verwerkt in de tuin. Prachtig om hen te zien samenwerken. Met een enorme snelheid staan er heel wat planten in de grond om zo in de zomer er heerlijk van te kunnen genieten. We verwachten dat deze nieuwe plek en het wandelpad een meerwaarde zal zijn voor de gasten, medewerkers en vrijwilligers.

Inloggen

Wachtwoord vergeten? / Gebruikersnaam vergeten?