Nabijheid in tijden van Corona

Printen
 
 
top
   

 

FacebookTwitter

 

 

Nieuwsbrief 64

November2020

nieuwsbrief-header  
     
   

Beste Bezoeker,

Hierbij ontvang je de nieuwsbrief van Stichting Het Passion.

   
     
   
 
 
   

Nabijheid in tijden van Corona

Houten balkNabijheid, aandacht, gezien worden. Het Passion gelooft dat contact met de (A)ander een dakloze kan inspireren tot herstel. Dat geldt voor iedereen. Niemand kan zonder. De coronacrisis maakt dit extra duidelijk. We missen het, als we niet gezien, gekend of geliefd worden. Op Het Passion doen we dit door het vieren van het gewone leven. Met gewone mensen, in een rustige omgeving bieden we in de Achterhoek daklozen een time-out aan. En wat is het effect? Daklozen ervaren dat ze er mogen zijn, dat ze niet veroordeeld worden en dat ze tot rust mogen komen.

Tijdens de eerste coronagolf wilde we persé open blijven om te voorkomen dat mensen op straat terecht zouden komen. De risico's op besmetting hebben we beperkt door te werken zonder vrijwilligers. Een kaal en leeg beeld gaf dat op de boerderij. Vooral de gasten misten de afleiding, het kletspraatje en de uitstapjes in de omgeving. In juli konden we met de juiste maatregelen de eerste vrijwilligers weer ontvangen. Met tot gevolg een mooie gezellige zomer. Prachtig om te zien hoe gasten en vrijwilligers elkaar vinden en het leven delen. Nu zien we de tweede golf ontstaan. Met de huidige kennis en de gewenste maatregelen vinden we het verantwoord voor zowel gasten als het team om wel met de vrijwilligers te blijven werken. De vrijwilligers blijven, zolang het kan welkom. Spannend? Zeker. Vertrouwen? Dat ook.

 

boek nu.214Hoe kunt u ons steunen? Juist in tijden van Corona is nabijheid van u als vrijwilliger van grote waarde. Dat is het concept van Het Passion. Elke week hebben we 2-4 vakantievrijwilligers nodig. Tijdens een werkvakantie trekt u een midweek van maandag tot zaterdagochtend op met de gasten met ondersteuning van de begeleiding.Ga naar de site en boek of bel met 0341-384262. 

Doneert u liever? In deze onzekere tijd is het juist van belang dat we steun ontvangen van particulieren en kerken om Het Passion financieel gezond te houden. Uw bijdrage maakt verschil in het leven van de gasten. Voor 35% zijn we afhankelijk van giften van kerken en particulieren.

 

Met elkaar willen we er voor elkaar zijn en zorgen dat een ieder zich gezien, gekend en geliefd voelt.

 

Namens het team van begeleiders en vrijwilligers,

 

Dank voor uw steun en meeleven, met hartelijke groet,

 

Luuk Krol

Directeur

   
    Gert Blom Corona    
   

Het Passion onder de aandacht

De komende tijd willen we het werk van Het Passion meer aandacht geven. Door advertenties en door berichten op social media. Wilt u helpen en het werk van Het Passion in uw omgeving bekend maken? Of door berichten te delen? 

Advertentie FC 2020

   
   

imgl0605 boerderijHet Passion: Springplank en vangnet

Daklozen en verslaafden zijn vooral geholpen met nabijheid, werk én een eigen huis. Dat wordt steeds meer door beleidsmakers in Nederland, o.a. staatsecretaris Paul Blokhuis, erkend. Het Passion ondersteunt deze beweging van harte. De werkwijze van Het Passion is: samen zijn, samen werken en samen ontspannen. Dit kan inspireren tot herstel.

 

imgl1317 spatelsHoe ondersteunt Het Passion deze beweging?

  • Het Passion is een springplank. Wij bieden mensen een plek om vanuit een benarde situatie (terugval, gevangenis, nachtopvang, straat) weer een stap te maken naar bijvoorbeeld begeleid zelfstandig wonen.
  • Het Passion is een vangnet. Is de stress te groot, de onrust te veel, de hang naar middelen te sterk?: kom even op adem op Het Passion! Een paar weken bijkomen en dan weer doorgaan op de goede weg.
  • Het Passion is een schakel. Soms duurt het wachten op een woning lang. Op een veilige plek als Het Passion mag je onder de mensen zijn, een dagelijks ritme opbouwen, in contact zijn met jezelf en anderen.

 

En wat is het effect?

  • Al meer dan 1.500 daklozen zijn op Het Passion geweest.
  • Meer dan 70% stroomde positief door: dat betekent dat zij naar een plek gingen die beter was dan waar ze vandaan kwamen.
  • Meer dan 2.500 diaconale vakantievrijwilligers hebben ervaren hoe het is om een midweek het leven te delen met onze gasten.

 

Gast: “ik voelde me thuis” en “ik mocht er weer zijn”.

Vrijwilliger: “ik kwam om te helpen, maar ik heb veel geleerd van hen”
“wat ben ik dankbaar dat ik uit een veilige omgeving kom

   
   

IMG 3383Veilig Wonen op Het Passion

De vierde bewoner van Nabij Wonen is bekend: over een maand zijn de vier Nabij Wonen huizen bezet. En hoe gaat het? Goed. De combinatie van wonen en nabijheid van mensen geeft een veilig gevoel. Dat zorgt dat de bewoners in hun kracht komen en zich kunnen ontwikkelen. Een van de bewoners doet vrijwilligerswerk buiten de deur. Een ander werkt en een derde is actief in het huishouden op de Deel. Daarnaast trekken ze samen op, hebben ze steun aan elkaar en genieten ze van het comfort van een eigen woonplek. Precies zoals de staaatssecretaris het wil. Een eigen huis, activiteiten, mensen om je heen. Het gewone leven. In september is het terrein rondom de woningen ingericht door Hanskamp Hoveniers. Een mooie klus met een prachtig resultaat.

   
   

Verbinding maken gasten vrijwilligers en begeleiding

Sinds 1 juli 2020 wonen Jan en Jeannette Pouwels op Het Passion. Jeannette is de achterwacht voor de avond en nachtelijk uren en Jan is verantwoordelijk voor alle facilitaire zaken en is actief in het beheer van het erf en het terrein en is o.a. bezig met de start-up van een Social Enterpise. Na vier maanden een eerste indruk.

 

Jan en Jeannette 2020Vanaf eind juni mogen wij wonen en werken op deze prachtige plek. In de zomer hebben we genoten van het buitenleven. In de vakantietijd hebben onze kleinkinderen bij ons gelogeerd en ook voor hen is het hier een paradijsje. Nu zijn we vaker binnenshuis; ook daar voelen we ons al goed thuis.


Jan vult zijn dagen met allerlei bezigheden: bedenken van menu’s, boodschappen halen, gasten activeren (ook met o.a. hardlopen op de Posbank), vrijwilligers ontvangen en begeleiden, etc. Er is hier altijd wat te doen. Hij is druk, maar het voelt niet zwaar. Hij is het vaste aanspreekpunt geworden.


Jeannette is 4 dagen in de week werkzaam als planner in de thuiszorg. Dat doet zij gedeeltelijk vanuit huis en voor een deel op kantoor in Duiven. Met de speedpedelec is het een heerlijk ritje van Hummelo naar Duiven. Op Het Passion is zij, zo mogelijk, bij de ontvangst van de vrijwilligers en sluit zij nu en dan aan bij de koffie of ’s avonds bij een spelletje.
Samen genieten we van alle mooie mensen die we hier ontmoeten: gasten, begeleiders, vrijwilligers. Met elkaar proberen we van Het Passion een warm thuis te maken voor de gasten. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer. Veel mensen bij elkaar betekent veel verschillende karakters en temperamenten. En die kunnen het niet altijd goed met elkaar vinden. Het is net een groot gezin, waar het soms een uitdaging is om de sfeer goed te houden. Maar over het algemeen gaat dat goed.


Voor ons was het spannend, of de achterwachtfunctie een zware belasting zou zijn. Het beperkt ons in onze vrijheid, maar tot nu toe hebben we daar geen moeite mee. Nu is de bewegingsvrijheid sowieso beperkt door de Coronamaatregelen, dus dat werkt wel mee. De situaties waarvoor wij gebeld/ingeschakeld worden zijn: brandalarm, storingen in apparatuur, vragen m.b.t. medicatie, etc. Op enkele valse brandmeldingen (waarvan een om 5 uur in de nacht), een paar storingen en een ritje naar de Eerste Hulp na, worden we weinig gestoord.

 


Al met al zijn we blij met onze overstap naar Hummelo. We voelen ons gezegend, dat we dit mogen doen en we hopen nog lang te genieten van deze mooie instelling.

 

Jan en Jeannette Pouwels

   
   

.... ....

IMG 3507

   
           
     

Website | Contact |

nieuwsbrief-bottom-line
 
HetPassionLogo Stichting Het Passion, Torenallee 6, 6999DD Hummelo
Triodos bank: NL11TRIO 078 13 22 618 t.n.v. Stichting Het Passion
T: 0314 382 462 - E: info@hetpassion.nl
ANBI logo